Colin Magazine

Doftingredienser

En doft kan bestå av flera hundra ingredienser. Många av ingredienserna kommer från växtriket och samma planta kan användas till mer än ett doftämne. Växter har länge använts inom parfymtillverkning och är en av de största källorna till de doftämnen som parfymtillverkningen använder. Men om det finns risk för att en växt riskerar att utrotas kan arten fridlysas. Då tar man istället fram doftnoten på syntetiskt sätt. Idag har man kommit väldigt långt i utvecklingen och kan skapa syntetiska ingredienser som doftar extremt likt originalet. Faktum är att en väldigt stor del av det vi sprayar på oss är gjort av just syntetiska ingredienser.

Förr använde man sig ofta av djurarter för att få fram vissa ingredienser till parfymen. Myskkörteln till exempel, med sin beska smak, tog man från det döda djuret och torkade den. Nuförtiden används istället syntetmaterial för att åstadkomma myskdoften i parfym.

Här är 3 av de vanligaste doftingredienserna:

Tonkaböna

Tonkabönan växer främst i Sydamerika, men man har även börjat odla trädet i Afrika. Det kan bli över 100 år gammalt. Tonkabönan skördas då den faller av trädet och då utvinns oljor ur bönan. Tonkabönan skänker parfymen dofter som selleri, nyslaget gräs , sött hö, anis och vanilj. Vi kommer att se mycket av tonkabönan i doft under vår och sommar.

 

Vanlij


Många tar fel på vanilj och tonkaböna, då de är ganska lika i doften. Vaniljen kommer från Sydamerika och upptäcktes i Mexiko. Vaniljen var helt okänd för oss européer fram till 1500-talet, då den fick sitt nuvarande namn som betyder*liten kapsel*. Vanilj odlas på flera platser runt om i världen men främst i Sydamerika, Afrika och Asien. När vaniljen ska vara en del av parfymen, så utvinns antingen kristaller eller extrakt. Doften är tung, tjock samt söt och varm.

 

Läder

Läder är ett starkt material tillverkat av djurhudar. För att kunna överföra läderdoften till parfym blötläggs lädret, vilket gör det möjligt att tvinna oljor ur materialet.I en parfym framträder ofta läder tydligt i jämförelse med andra ingredienser.Parfymen får en ton av tjära, hö och citrus.

Läs om parfymer med sandelträ och cederträ som doftingredienser.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2018 Colin Magazine

Tema av Anders Norén