Colin Magazine

DRESSCODES INFÖR BRÖLLOPET

Juli och augusti toppar årets månader då flest gifter sig. Vad kan vara bättre än en dresscode-guide inför sommarens bröllop?

Dresscodes är ett sätt för värdarna (i det här fallet brudparet) att hjälpa gästerna med sitt val av klädsel. Det är även ett önskemål man ska respektera och inte ta för lätt på; fel klädd, oavsett om du är för uppklädd eller nedklädd, skapar bara pinsamma situationer och kan uppfattas respektlöst.

Är du osäker på vilken klädkod som gäller lyfter du bara luren och frågar värdarna eller de som arrangerar festen. Här på COLIN listar vi de vanligast förekommande klädkoderna. En miniguide som kan vara ovärderlig i giftastider som denna.

Dresskod bröllop

KAVAJ

Det många inte vet är att om det står kavaj i en festinbjudan betyder det kostym. Alltså kavaj med tillhörande byxa.

Välj en marinblå eller mörkgrå kostym till bröllopet, den svarta kostymen låter du hänga kvar i garderoben för att användas på jobb eller begravning. Tänk på att ju mörkare kostymen är desto mer formellt blir det. Skjortan bör vara enfärgad eller på sin höjd diskret rutmönstrad; det ger ett mer uppklätt intryck och valet av slips eller eventuell näsduk blir enklare. För att undvika se ut som du har klippt till dina accessoarer från mormors köksgardiner använder du inte samma mönster och färg på näsduken som på slipsen. Resten är enkelt: ett enkelt bälte som matchar skorna, mörka enfärgade strumpor och mörka skinn- eller mockaskor (alltid välputsade).

SMOKING

I princip alla män ser bra ut i en välsittande smoking. Förekommer oftast på större högtider och fester som bröllop och nyårsafton.

Ordet smoking delar vi i Sverige endast med ett fåtal andra länder i världen. De engelska benämningarna är tuxedo, tux, black tie eller dinner jacket. Denna klädkod innefattar smokingkavaj, smokingbyxor, smokingskjorta, fluga, hängslen, manschettknappar, bröstnäsduk, gördel eller väst, lackskor och knästrumpor. Det som kännetecknar en smoking är sidenslagen, de tygbeklädda knapparna och byxornas sidenrand, den så kallade revären. För att vara på den säkra sidan väljer du en svart fluga, svarta hängslen, svarta strumpor, svarta skor och svart gördel. Skjortan ska alltid vara vit och kavaj samt byxa svart.

FRACK

Den mest formella högtidsdräkten en man kan använda.

En frack består av en frackkavaj, byxor med dubbla revärer och vit frackväst. Under västen bär man en vit skjorta med flippkrage och stärkt bröst samt manschettknappar. Vit fluga, vita hängslen, svarta knästrumpor och svarta lackskor är också viktiga delar att i denna högtidsdräkt . Om du vill ”gå all in” använder du en vit sidensjal under överrocken, vita handskar och en svart hög hatt. En frackkavaj knäpper man aldrig och västen är den enda väst som har den nedersta knapp knäppt.

JACKETT

Ett av de mindre kända högtidsplaggen. Jacketten bärs endast dagtid och aldrig senare än 15:00.

Jacketten har vissa likheter med fracken, då båda har den karaktäristiska skärningen på kavajen med ett längre bakstycke. En jackett innefattar kavaj, svart, ljusgrå eller gul/beige väst och randiga byxor. Till det används plastrong eller slips (aldrig fluga), grå hängslen, svarta blanka oxford- eller munkskor alternativt loafers, vit skjorta med dubbla manschetter eller frackskjorta. Även här kan man gå steget längre och pryda hand och huvud med grå skinnhandskar och grå eller svart hög hatt.

Bröllop

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2018 Colin Magazine

Tema av Anders Norén