Colin Magazine

Doftämnen i parfymer

En doft kan bestå av flera hundra ingredienser. Många av ingredienserna kommer från växtriket och samma planta kan användas till mer än ett doftämne. Växter har länge använts inom parfymtillverkning och är en av de största källorna till de doftämnen som parfymtillverkningen använder. Men om det finns risk för att en växt riskerar att utrotas kan arten fridlysas. Då tar man istället fram doftnoten på syntetiskt sätt. Idag har man kommit väldigt långt i utvecklingen och kan skapa syntetiska ingredienser som doftar extremt likt originalet. Faktum är att en väldigt stor del av det vi sprayar på oss är gjort av just syntetiska ingredienser.

Förr använde man sig ofta av djurarter för att få fram vissa ingredienser till parfymen. Myskkörteln tillexempel, med sin beska smak, tog man från det döda djuret och torkade den. Nuförtiden används istället syntetmaterial för att åstadkomma myskdoften i parfym.

Här har jag valt ut några av de vanligaste doftingredienserna:

Bergamott

Bergamott
Bergamott odlas främst i Italien och norra Afrika. Den gröngula citrusfrukten ger parfymen en fylligare, sötare och något träigare doft och används framförallt i smaksättning av te, parfym och kosmetik.

Ambra

AmbraAmbra är en viktig ingrediens inom parfymens värld och tas idag fram på ett syntetiskt sätt. Klumpar av ambra bildades i kaskelotvalens tarmsystem. Man tror att det skyddade insidan av magen från vassa skadedelar från de djur den äter. Ambra kräktes upp av kaskelotvalen och hittades uppspolat på stränderna och användes sedan för parfymtillverkning. Hur man gjorde den kopplingen är för mig oklar, men gott doftar det. Ambra ger parfymen en sensuell, mustig och torr doft som påminner om kokos och vanilj. Ambra innehåller dessutom toner av hav och peppar.

GrapefruitGrapefruit

Usa är idag den störta producenten av Grapefrukt. Det finns både vit och röd grapefrukt. Det sägs att den första grapefrukten växte på Jamaica och spred sig därifrån med hjälp av människan som ville odla den.

Vetiver

Vetiver

Vetiver har en rad av användningsområden, alltifrån att ingå vid tillverkning av rep till utvinning av oljor för aromaterapi och parfym. Rötterna torkas och därefter destilleras. Doften beskrivs som jordig och träig med inslag av kåda och en sötsur rökighet.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2018 Colin Magazine

Tema av Anders Norén