Kungsgatan 37, Stockholm

Min karriär som stylist -Niko Järvikari

Min karriär som stylist -Niko Järvikari

COLIN Magazine har mött ett gäng inspirerande människor som är grymma på de det gör. Vad innebär deras jobb, hur tar man sig upp och vad är egentligen nyckeln till framgång? Överallt ser vi modejobb av olika slag; kläder i kampanjer, snygga stilar i musikvideos, looks som skapar rubriker. Stylisten är den osynliga hjälten vars jobb ger oss mängder med inspiration. På PR-byrån Presskontakterna träffade vi stylisten Niko Järvikari för att veta hur man tar sig upp i en av de hårdaste branscherna.


IMG_7197Hej Niko! Vad gör du idag?
– Hej! Jag frilansar som stylist, är en manlig stilbloggare för PK-huset och sen är jag assistent åt en stylist som heter Maria Virgin och ibland jobbar jag med Nike Felldin. Så det är både assistentjobb men mycket egna frilansjobb. Folk hör av sig till mig så jag jobbar fifty-fifty, man försöker att hålla sig fast vid assistentjobb också. Det är guld värt!

Vad innebär ditt jobb?
– Kunder kontaktar mig för att de vill att jag ska styla ett jobb för dem. Vad det kan vara för typ av uppdrag kan variera men generellt sett är det ju mitt uppdrag att hitta kläder och styla så att det ser bra ut på bild. Det kan vara en musikvideo, en bok eller tidning där jag ska förmedla något specifikt. Mitt uppdrag är att hitta kläderna och rekvisitan så att jag får fram det som kunden vill ha bildligt sett.

Vad har du gjort innan?
-Målet var att bli frisör men jag kom in på mitt andrahandsval när jag gick i gymnasiet som var textil- och modedesign. Som 19-åring jobbade jag på NK som avdelningsansvarig och gjorde skyltfönster. När jag flyttade till Olso fick jag visitkort till fotografer som behövde hjälp och genom rekommendationer fick jag fler jobb. Jag flyttade sedan tillbaka till Göteborg där stylistlivet hamnade åt sidan och jag återupptog mitt jobb på NK. Sedan flyttade jag spontant upp till Stockholm och började jobba på Corinne & Friends och tänkte att jag skulle bli hårstylist men plötsligt dök Stylisterna på Kanal 5 upp!

IMG_7221

Hur blir man stylist?
– Stylist är egentligen ingenting man kan plugga till. Det kan vara plus om man har lärt sig grunder som konstruktion, färger, material men egentligen handlar allt om relationer, hur man är som person och självklart hur resultatet blir men också rekommendationer. Det finns stylistutbildningar och folk tror att man kan läsa till stylist och sen plötsligt bli stylist. Jag tror att man ska ha det i sig. Man får våga kontakta folk som man vet är i branschen och man ska våga ta för sig, det är så branschen fungerar. Jag kontaktade agenturer och sa vem jag var och att jag ville assistera någon. Det finns olika agenturer, LundLund, LinkDetails, AgentBauer och de kopplar dig samman med någon. Det var så det hände för mig. Maria Virgin ville ha en assistent och jag ville assistera någon. Det är bra att kontakta agenturer, de kanske hör av sig. Det dröjde 8 månader innan någon hörde av sig till mig, så man vet ju aldrig. Men när hjulet börjar rulla, då rullar det.


“…folk tror att man kan läsa till stylist och sen plötsligt bli stylist. Jag tror att man ska ha det i sig.”


Hur ser en vanlig vecka på jobbet ut?
– Som stylist räknar man inte timmarna, det är en livsstil. Det första jag gör är att jag går igenom mailen och eftersom att jag bloggar för PK-huset så gör jag något blogginlägg. Är det måndag idag och plåtning på fredag bokar jag in möten med presskontor för lån, man besöker väl 5-6 olika kontor per dag. Det blir mycket plock! På torsdagen går man igenom kläderna och hänger upp looks, mycket åker bort och allting kan ju ändras på plåtningsdagen! Man kan inte vara för inrutad. Efter plåtningsdagen sitter fotografen och fixar alla bilder och stylisten sorterar alla kläder i påsar och lämnar tillbaka allt. När man blir en etablerad stylist så kan man axla flera uppdrag samtidigt, och då är det bra med assistenter.

IMG_7188

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa med att vara stylist är alla människor man får träffa och alla relationer man bygger upp och kreativiteten. Varje gång jag ser ett färdigt uppdrag och man är nöjd blir jag jättestolt över mig själv, det är en kick jag får. Det är alltid lika roligt att se det man har gjort i tryck eller på färdig bild. Långa dagar och tunga kassar blir verkligen värt det!

Vad är nyckeln till framgång?
– Nyckeln till framgång om man vill bli stylist är att man ska vara bra på att kommunicera, vara lyhörd, stresstålig och absolut kreativ! Annars blir det inte snygga bilder om man inte vet vad man gör liksom, haha. Ödmjukhet kommer man också väldigt långt med, men man ska våga ta för sig.

IMG_7211

Vilket är det värsta misstaget man kan göra om man vill börja jobba som stylist?
– Oftast får man provjobba, gå med på stan och vara med i praktiken med stylisten man vill assistera. Det värsta är nog då att man klagar. “Gud vad långt det är”, “vad tungt det är”, en stylist vill inte jobba med någon som klagar. Eller att man kanske säger i början att man inte vill jobba mer än åtta timmar. Man ska verkligen våga vara en arbetsmyra som stylist. Stylist är ett jobb -men det är inte som vilket jobb som helst. Man går inte till kontoret och klagar, man går inte till chefen och gnäller hela tiden. Så det får man ha i bakhuvudet, stylisten är din chef. Det är liksom human sense.


“Som stylist räknar man inte timmarna, det är en livsstil.”


Vad är ditt bästa stylingtips?
– Jag är ingen trendperson, jag går efter det jag tycker är snyggt och självklart snappar upp trender som jag tycker känns kul och intressant. Mitt bästa stylingtips är nog att vara bekväm i det man har på sig, även om det är en svart sopsäck så länge man utstrålar bekvämlighet så ser det bättre ut.

Om exakt allt var möjligt, vilket jobb skulle du vilja ha?
– Jag har alltid velat jobba på en tidning, alla pratar om Vogue men jag har alltid haft en relation till Elle. Jag tycker att det är en intressant tidning, lagom med mycket modejobb och lagom mycket text. Vogue är nästan för mycket text och jag gillar bild, är verkligen en intrycksmänniska. Jag jobbar med ögonen! Jag kommer alltid jobba med något moderelaterat, tror jag. Förhoppningsvis som stylist eller moderedaktör!

IMG_7223

blogstats trackingpixel
2 Comments
  • Raymond Mpagi
    Reply
    1 March, 2017

    Hi Niko. My name is Raymond, I currently live in Karlstad but I going to move to Gothenburg to pursue fashion styling. I love fashion- the confidence and freedom of expression it allows you to have. I’m requesting if I could have some practicals under your wing so as I can pursue my dream. Thank you..

Leave a Comment:

*