Kungsgatan 37, Stockholm

Naim Josefi: ”Jag har aldrig en plan b”

Naim Josefi: ”Jag har aldrig en plan b”

Finalen i Project Runway Sverige gick av stapeln i måndags (3/12) och Colin Magazine var snabbt på plats för att möta den talangfulla och minst sagt ambitiösa vinnaren Naim Josefi. Efter halvhjärtade läkarplaner, sökandet efter sig själv och en resa genom Project Runways utmaningar, visade han äntligen upp sin kollektion på Mercedes Benz Fashion Week och tog hem vinsten – en kvarts miljon kronor, pr-tjänster, ett reportage ELLE och att få lansera och sälja sin kollektion på Nelly.com.

 

 

Din finalkollektion är fantastisk. Den sticker verkligen ut -på ett positivt sätt!

– Tack! Absolut, men jag har kompromissat så mycket! Till slut tänkte jag att ”Nej, jag måste ändå göra något som jag älskar. Det gör inget om jag riskerar den där vinsten!” Jag hade inte förväntat mig att vinna, även om jag kompromissar så blir det för mycket! Till exempel min andra examenskollektion på Beckmans. Den handlade om hur censurerade vi är i samhället -den blev avstängd.

 

Vad skulle hända om du bara släppte loss kreativiteten? No limits! Hur skulle en Naim Josefi-kollektion se ut då?

– Den skulle vara väldigt matematisk, naturvetenskaplig och baseras på hur naturen byggs och hur jag kan kommunicera med människans undermedvetande. Jag gjorde en research på två och ett halvt år på hur jag som designer kan kommunicera med min mottagare genom min design.

 

Du verkar vara rätt insatt, har du en naturvetenskaplig bakgrund?

– Jag skulle plugga till läkare, haha! Min mamma är fortfarande sur på mig för att jag inte gjorde det. Men det sitter ju fortfarande i, det är en del av mig. Jag har växt upp med visionen om att bli läkare men det var mammas vision. Det ligger självklart mycket intresse där och jag försöker att hålla mig uppdaterad. Jag fastnar fortfarande framför kunskapskanalen! Vetenskapen är intressant och finns mycket av i min design. Jag har alltid studerat människan.

 

När insåg du att läkaryrket inte var din grej?

– 27, tror jag. Hamnade i 27-årskrisen! Jag mådde ganska dåligt då jag jobbade som undersköterska, såg lidande. När jag kom hem fick jag bara ångest på kvällarna för att jag inte kunde hjälpa till eller fixa det. Jag la ner målet att bli läkare och försökte lära känna mig själv så jag tog en semester i Paris, hamnade på museer och kom tillbaka med övervikt i bagage med BARA tidningar. Modetidningar, designtidningar… Jag var helt fascinerad. Då insåg jag att det var det här jag skulle hålla på med. Jag började jobba som skräddare, men det var inte heller min väg. Jag sökte efter vad jag mådde bra av och hamnade på Beckmans. Förra sommaren gick jag ut försökte därefter att lansera varumärket, det var då Project Runway dök upp så det var perfekt läge att marknadsföra sig! Det gick hem.

 

Ja, det gjorde det! Betyder det att ditt sökande nått sitt slut nu?

– Sökandet kommer aldrig att ta slut. Nu söker jag mig fram inom modebranschen, till någonstans där jag ska trivas lite bättre.

 

Har du alltid varit intresserad av dammode?

– Det roliga är att jag började med herrskrädderi och där ligger hjärtat! Den där kavajen, den där kostymen, detaljerna man sydde -det är nästan heligt! Man ska inte toucha det!Så ligger herrmode till för mig. Dammode är väldigt roligt, det händer mycket mer.

 

Vi vet att du är en begåvad designer, har du några andra talanger?

– Jag tror inte på talang. Talang är inte något man får med sig. Man skapar den. Jag är som en entreprenör. Jag hittar min väg och skapar min motivation. Men… Jag kanske kan sjunga!

 

När du tog dina första steg in i design- och modevärlden. Hade du någon plan b?

– Jag har aldrig en plan b. Jag har aldrig haft en plan b faktiskt! Det är bara att lösa problemet och gå vidare därifrån. Det finns alltid en möjlighet att fixa till och lyckas. Det är ju livet, det finns ingen plan b. Jag går all in.

 

Det är en bra inställning, men har du alltid varit så säker? Har du mött motgångar?

– Motgångar? Dag efter dag! Jag anses kanske vara stark och självsäker men det är jag inte, jag är målmedveten. Jag har lärt mig av många misstag och motgångar som bara smashat till ordentligt.

 

Det är ju starkt! Hur gör du för att finna motivationen och orka gå vidare?

– Prestationsångesten har jag jämt men jag har också en efterlängtan, den där optimismen som även syns i mina kollektioner. Känslan av att allt går att lösa. Det gäller att jobba med mig själv, se det lilla lilla positiva i den stora katastrofen. Jag tar ett steg framåt och nästa steg kommer efter det.

 

Vad är ditt nästa steg utöver kollektionen som lanseras för Nelly.com?

–  I augusti kommer en sommarkollektion, då ska jag köra mer showpieces och några mer kommersiella plagg som ska kunna köpas. Sen har jag en fem-års plan. Mitt mål är att komma till topp tio av svenska designer. Det är något jag ska försöka nå. Jag kommer vara i topp tio inom fem år!

 

 

Namn: Naim Josefi | Ålder: 32 | Bor: Kungsholmsstrand, Stockholm | Familj: Flickvän

Aktuell: Som vinnare i Project Runway Sverige

blogstats trackingpixel
Leave a Comment:

*